African Parks start beheer Nyungwe National Park

De Rwanda Development Board (RDB) en non-profit organisatie African Parks ondertekenden op 7 oktober een overeenkomst waarmee de bescherming van Nyungwe National Park de komende twintig jaar is vastgelegd. Hierdoor blijft het grootste regenwoud van de regio behouden voor de toekomst.
Nyungwe ligt in het zuidwesten van Rwanda en is één van Afrika’s grootste regenwouden. Het biedt in totaal 1.019 km2 aan uitzonderlijke biodiversiteit dat bestaat uit grote stukken oerbos afgewisseld met moerassen. Het park herbergt een kwart van de Afrikaanse primaten, 13 soorten, waaronder de chimpansee, de zeer zeldzame uilenkopmeerkat en de l’hoëstmeerkat. Van de meer dan 1000 planten, meer dan 90 geregistreerde zoogdieren en 300 vogelsoorten zijn er velen alleen te vinden in Nyungwe National Park. De overeenkomst zorgt voor het behoud van de bijzondere en omvangrijke biodiversiteit van het park.
Nyungwe is van groot belang voor de natie. Als essentieel stroomgebied dat zowel het Congobekken in het westen als het Nijlbekken in het oosten voedt, levert het park 70% van het Rwanda-water. Daarnaast speelt het toerisme in toenemende mate een sleutelrol bij het genereren van inkomsten en werkgelegenheid, aangezien Rwanda sterk opkomt als een van ’s werelds belangrijkste ecobestemmingen.
De Rwanda Development Board en African Parks zullen samenwerken om de duurzaamheid van het park te waarborgen door de wetshandhaving te verbeteren, te investeren in lokale ondernemingen en deze te stimuleren, en door het uitzonderlijke potentieel van Nyungwe voor op natuurbehoud gebaseerd toerisme te optimaliseren.
De aankondiging volgt op een succesvolle 10-jarige samenwerking tussen de RDB en African Parks die heeft geleid tot een ecologische en economische heropleving van Akagera National Park. Dit in het oosten van het land gelegen reservaat vertegenwoordigt één van de belangrijkste wetlandsystemen in de regio. Dankzij het goede werk van African Parks is het aantal dieren in Akagera bijna verdrievoudigd van 5.000 stuks in 2010 naar 13.500 in 2019.

Over de Rwanda Development Board:
De Rwanda Development Board is een overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor het leiden van de transformatie van het land tot een dynamische wereldwijde hub voor zaken, investeringen, toerisme en innovatie. Haar missie is om de economische ontwikkeling in Rwanda te versnellen door groei van de particuliere sector mogelijk te maken. Ga voor meer informatie naar www.rdb.rw.

Over African Parks:
African Parks is een non-profit natuurbeschermingsorganisatie die de volledige verantwoordelijkheid op zich neemt voor het herstel en het langetermijnbeheer van nationale parken en beschermde gebieden in samenwerking met regeringen en lokale gemeenschappen. African Parks beheert 19 nationale parken en beschermde gebieden met een oppervlakte van meer dan 14,2 miljoen hectare in 11 landen: Angola, Benin, Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, de Democratische Republiek Congo, de Republiek Congo, Malawi, Mozambique, Rwanda, Zimbabwe en Zambia. Ga voor meer informatie naar www.africanparks.org.

Clare Akamanzi, RDB Chief Executive Officer en Peter Fearnhead, CEO bij African Parks.

Beeld: copyright Scott Ramsay