Mode-sector Kigali floreert

Dat Rwanda één van de snelstgroeiende economieën ter wereld heeft is inmiddels wel bekend. Modeontwerpers liften mee op een reeks overheids-initiatieven gericht op het stimuleren van een hoge en inclusieve groei in verschillende sectoren, waaronder de opkomende mode-sector van het land.

Eén van die initiatieven is #MadeinRwanda, gelanceerd in 2015, dat tot doel heeft delen van de Rwandese markt weer terug te winnen van import en tegelijkertijd de internationale concurrentie-positie van de Rwandese export te verbeteren.

Het resultaat is zichtbaar in de opkomende modehuizen en accessoire-merken van Kigali, van sieradenzaken als Inzuki Designs tot kledinglijnen zoals Sonia Mugabo, Inkanda House en Rwanda Clothing.

Moses Turahirwa (foto) groeide op in de regio Nyamasheke in het westen van Rwanda en zag vrouwen manden weven en ongelooflijke kunstwerken en decoraties maken van kralen. Op zoek naar “iets unieks dat de cultuur weerspiegelt,” werd Turahirwa geïnspireerd door Imigongo, een 18e-eeuwse traditionele kunstvorm met geometrische vormen zoals zigzaglijnen en vierkanten. De reeks zwart-wit patronen werd de kenmerkende look voor de lancering van de eerste Moshions-collectie in 2015.

Bron: Quartz Africa