Made-in-Rwanda TRIBUNE

Made-in-Rwanda nieuws – Reportages over Rwanda's exportproducten – Verkooppunten in Nederland

AgriEconomieNieuws

Afrikaans kenniscentrum voor duurzame koeling opent haar deuren

Het zogenoemde ‘African Centre of Excellence’ is een kenniscentrum voor duurzame koeling en de koelketen in Rwanda met als doel de producten van boeren snel en efficiënt op de markt te brengen, waardoor voedselverspilling wordt gereduceerd, de winst wordt vergroot en nieuwe banen worden gecreëerd.

Gevestigd in Kigali wil het nieuwe kenniscentrum de boeren, logistieke dienstverleners en voedingsbedrijven van het land verbinden met een reeks aan experts en investeerders.

Rwanda’s Cooling Initiative (RCOOL), ondersteund door het VN-milieuprogramma (UNEP), vormt de basis voor het nieuwe centrum, dat deel uitmaakt van de nationale koelstrategie van het land en werd gelanceerd in 2019.

Aangezien landen momenteel worden geconfronteerd met de economische crisis die wordt veroorzaakt door de COVID-19-pandemie, wordt het behouden van economische activiteit, het creëren van banen en het ondersteunen van kwetsbare groepen een dringende prioriteit. Koeling en koelketens ondersteunen deze economische behoeften. Het centrum zal een enorme stimulans betekenen voor Rwanda, waar de landbouw ongeveer 30% van het nationale bruto binnenland product voor haar rekening neemt en 73% van de beroepsbevolking in de landbouw werkzaam is.

Het project ondersteunt de vijfjarenstrategie van de National Agricultural Export Development Board (NAEB) van Rwanda om de landbouwexport tegen 2024/2025 te verdubbelen.

Uiteindelijk kunnen boeren, met de steun van het Centre of Excellence, profiteren van succesvolle methodes op het gebied van bedrijfsmodellen, trainingsfaciliteiten en Living Labs waar de nieuwste technologie wordt gebruikt. Het centrum zal de beleidsmakers van Rwanda helpen bij het tot stand brengen van een duurzame blauwdruk voor het land en het Afrikaanse continent.

Bron: UN Environment Program

Foto credit: Alamy