Rwanda produceert jaarlijks 30.000 ton thee
In 1952 begon men in Rwanda met het verbouwen van thee en dat heeft de Rwandezen geen windeieren gelegd. Tegenwoordig wordt Rwandese thee hoog gewaardeerd op de wekelijkse veilingen van de East African Tea Trade Association in Mombasa, wat de afgelopen jaren leidde tot recordprijzen. Grote afnemers bevinden zich onder andere in het Midden-Oosten, Pakistan, het Verenigd Koninkrijk en Kazachstan.
Rwandese thee wordt geplant op hellingen op grote hoogte tussen 1.900 meter en 2.500 meter en op goed gedraineerde draslanden op een hoogte tussen 1.550 m en 1.800 m. De productie van thee is gestaag toegenomen van 60 ton thee in 1958 tot thans ongeveer 30.000 ton per jaar.
Thee uit Rwanda staat bekend om de hoge kwaliteit en behoort tot de beste ter wereld. Enkele van de beste kwaliteitstheeën die in Rwanda worden geteeld zijn onder meer; zwarte thee, orthodoxe thee, witte thee, groene thee, biologische thee en kruidenthee.
In Nederland is thee uit Rwanda volop verkrijgbaar, onder andere bij Het Kleinste Huis, Theeje en Theemaas.
Bron: Rwanda Development Board