Made-in-Rwanda TRIBUNE

Made-in-Rwanda nieuws – Reportages over Rwanda's exportproducten – Verkooppunten in Nederland

DesignLifestyleSport

Cricket: The Lord’s of East Africa

Wellicht niet meteen voor de hand liggend, maar toch wordt ook deze sport in Rwanda beoefend; cricket! Het Gahanga Cricket Stadion (GCS) werd geopend in oktober 2017 en wordt de ‘Lord’s of East Africa’ genoemd. Het Afrikaanse cricket-stadion bestaat uit een gecertificeerde ICC wicket met paviljoen, bar en gemeenschapsfaciliteiten. Het stadion werd reeds genomineerd voor prestigieuze, internationale architectuurprijzen en rolde als winnaar uit de bus bij de ArchDaily Building of the Year Award in 2018.

Het complex van drie gewelven is ontworpen om het verloop van een stuiterende bal na te bootsen, maar tegelijkertijd lijkt het op de glooiende heuvels van Rwanda. Het opvallende bouwwerk bestaat uit 66.000 tegels die voornamelijk zijn gemaakt van lokaal opgegraven aarde. De tegels zijn stuk voor stuk met de hand gemaakt, grotendeels met gebruikmaking van arbeidskrachten uit de buurt die deelnemen aan het sociale beschermingsprogramma (het Vision Umurenge-project).

Het aardige is dat er naast cricket-wedstrijden ook zakelijke evenementen gehouden kunnen worden zoals teambuilding-activiteiten en bedrijfsborrels. Met het unieke uitzicht over de heuvels van Kigali biedt het tevens een romantische setting voor een onvergetelijke bruiloft.

Meer informatie is te vinden op de wiki-pagina over GCS.

Foto-credits: Jonathan Gregson