Made-in-Rwanda TRIBUNE

Made-in-Rwanda nieuws – Reportages over Rwanda's exportproducten – Verkooppunten in Nederland

LifestyleNieuws

Lonely Planet rijkt ‘Best in Travel’-award uit aan Rwanda

Het toonaangevende Lonely Planet, wereldwijd een autoriteit op het gebied van reis- en bestemmingsreportages in haar magazines en online, heeft deze week haar langverwachte Best in Travel-2021 onthuld. Rwanda is een van de bekroonde bestemmingen in de lijst, die tegelijk een weerspiegeling is van de ongekende ontwrichting van de reisindustrie dit jaar. Voor het eerst kiest Lonely Planet voor mensen en gemeenschappen, naast steden, regio’s en landen. Voor 2021 kijkt de uitgever naar belangrijke veranderingen die wereldwijd op reisgebied plaatsvinden. Van duurzaamheid tot diversiteit en met een focus op de toekomst van reizen.

Sustainable Wildlife Program Award
Rwanda is uitgeroepen tot een van de bestemmingen die de reisindustrie transformeren. De Sustainable Wildlife Program Award is toegekend aan het centraal-Afrikaanse land, dat het beste scoort in de categorie duurzaamheid. In Rwanda maken duurzaamheid en natuurbehoud deel uit van de identiteit. De omschakeling naar toerisme in combinatie met natuurbehoud gaat terug tot 2005, toen een beleidsplan werd geïntroduceerd voor het delen van toeristische inkomsten met leefgemeenschappen rondom de nationale parken. Duurzaamheidsinspanningen werden in Rwanda een topprioriteit met het verbod op plastic wegwerptassen in 2008.

Sinds de start van deze programma’s is meer dan € 4,7 miljoen geïnvesteerd in ruim 700 projecten in gemeenschappen die grenzen aan de nationale parken Volcanoes, Akagera en Nyungwe. De helft hiervan is infrastructureel, zoals voor scholen, gezondheidszorg, waterwinning, huisvesting en wegenbouw. Een derde wordt geïnvesteerd in landbouw (gewasproductie en veeteelt) en de rest van het budget is ingezet om tegenstrijdige belangen van het wildlife en haar habitat en die van de mens op te lossen.

Anders reizen
“Bewust reizen wordt in 2021 relevanter dan ooit tevoren”, zegt Luis Cabrera, CEO van Lonely Planet. “Best in Travel 2021 weerspiegelt hoe reizen bijdraagt ​​aan duurzaamheid, de lokale gemeenschap en toont hoe we de planeet op een verantwoorde manier kunnen verkennen in plaats van het afvinken van een bucketlist.”

Belise Kariza, Chief Tourism Officer van de Rwanda Development Board, zegt: “Na een erg moeilijk jaar is de toekenning van deze prestigieuze prijs enorm eervol. In een jaar waarin het toerisme wereldwijd lijdt onder Covid-19 is dit een erkenning van de inspanningen van velen in de Rwandese toeristische sector om structureel vooruitgang te boeken op het gebied van duurzaamheid. De Rwanda Development Board hoopt dat onze duurzaamheidsinspanningen een stimulans wereldwijd zijn om in het toerisme het belang van natuur, gemeenschappen en milieu top of mind te hebben.”

Bron: Rwanda Development Board / Visit Rwanda Nederland