Made-in-Rwanda TRIBUNE

Made-in-Rwanda nieuws – Reportages over Rwanda's exportproducten – Verkooppunten in Nederland

EconomieNieuws

Proeven met Nederlandse appelrassen in Rwanda

Agriterra is een Nederlandse particuliere organisatie en internationaal specialist in coöperatieve ontwikkeling. Het bedrijf werkt samen met het Rwandese ministerie van Landbouw en dit heeft geresulteerd in proeven met de teelt van diverse appelrassen in de districten Musanze en Gicumbi in het noorden van Rwanda.

Agriterra ondersteunt lokale telers in coöperaties die zich bezighouden met onder andere melkveehouderij, het telen van aardappelen, maïs en suikerriet, sierteelt en koffie. De NGO is in 1997 in Nederland opgericht en werkt momenteel in 23 landen wereldwijd, waaronder 13 Afrikaanse landen.

Rwanda importeert momenteel appels uit Zuid-Afrika en de overheid wil graag investeren in de eigen appelteelt om deze invoer geleidelijk te vervangen. Agriterra is op 26 oktober begonnen met proeven om appels te telen in Rwanda.

Jean Rémy Muramira, bedrijfsadviseur bij Agriterra, legde uit dat er minstens 2000 geënte appels van vier rassen op twee hectare zijn geplant. De geïmporteerde appelrassen werden door het Nederlandse bedrijf Fleuren vermeerderd. “De vier Nederlandse rassen zijn Gala, Red delicious, Granny en Golden delicious, appelrassen die populair zijn op de lokale markt,” zei Muramira.

Bron: The New Times