Made-in-Rwanda TRIBUNE

Made-in-Rwanda nieuws – Reportages over Rwanda's exportproducten – Verkooppunten in Nederland

AgriEconomieNieuws

Mpanga koffie van Jumbo draagt bij aan beter bestaan voor boeren in Rwanda

Jumbo heeft de exclusieve Mpanga koffie in smaakvariaties light roast, medium roast en dark roast toe aan haar assortiment toegevoegd. Voor deze smaakvolle speciality koffie zijn de bonen gebruikt van ruim zeshonderd kleinere boeren uit de vruchtbare groene heuvels van oostelijk Rwanda, tegen de grens van Tanzania. De lokale koffieboeren zijn aangesloten bij het Mpanga washing station, waar de Rainforest Alliance gecertificeerde koffie wordt verwerkt. Voor iedere kilo Mpanga koffie die wordt verkocht, keert Jumbo een extra premie uit van 62 cent, waarmee de boeren de opbrengst van hun landbouwgrond kunnen verhogen en de levensomstandigheden van hun gezinnen kunnen verbeteren. Met behulp van zogeheten True-code.org locatiepaspoorten is nauwgezet in kaart gebracht van welke boeren de koffiebonen afkomstig zijn. De extra premie wordt besteed aan middelen waarvan de boeren zelf hebben aangegeven het meest mee geholpen te zijn, zoals de aanschaf van organische mest en goed gereedschap, en een bijdrage aan de ziektekostenverzekering.

De Mpanga koffie komt bij een groot aantal Jumbo winkels in het schap te liggen als bonenkoffie (meer dan 450 winkels), snelfiltermaling en koffiecups (bijna 400 winkels). Doordat klanten bewust kiezen voor deze smaakvolle koffie helpen ze actief mee om een positief verschil te maken voor de Rwandese boeren.

Samen met klanten helpen
Olaf de Boer, directeur Commercie Jumbo: “We verkopen graag eerlijke producten van hoge kwaliteit die bijdragen aan een beter bestaan voor boeren, telers en hun gezinnen. Van elke kilo Mpanga koffie die we verkopen komt een vast bedrag direct ten goede aan de individuele boeren. Vanaf oktober verstrekken we kosteloos organische mest aan alle boeren die verbonden zijn aan het Mpanga washing station. In gesprekken hebben zij duidelijk aangegeven hier veel behoefte aan te hebben, want het helpt ze de opbrengst te verhogen. Ook hebben ze behoefte aan goed gereedschap voor de oogst en aan steun bij het betalen van de ziektekostenverzekering voor hun gezin. Samen met onze klanten kunnen we daarbij helpen. Deze vorm van ondersteuning sluit goed aan bij de verantwoordelijkheid die we voelen voor de wereld om ons heen. Dichtbij, maar ook verder van huis.”

Herleidbaar tot de boer
Mpanga koffie heeft een ronde volzoete smaak met accenten van fruit en cacao. Het unieke is dat ieder kopje herleidbaar is tot aan de boer. Alle Mpanga boeren beschikken namelijk over een True-code locatiepaspoort, waarmee hun grondopbrengst goed in kaart wordt gebracht en de extra premie met zekerheid op de juiste plek terechtkomt. Jumbo vindt het belangrijk dat klanten op de hoogte kunnen blijven van de positieve ontwikkelingen die de boeren en hun gezinnen doormaken. Door het scannen van een QR-code op de koffieverpakkingen is deze informatie toegankelijk. Klanten kunnen zich er zo van verzekeren dat hun aankoop ook écht het verschil maakt.

Direct profiteren
Max Veglio, directeur van o.a. Mpanga washing station prijst het feit dat Jumbo rechtstreeks in gesprek is gegaan met de lokale koffieboeren over hun behoeften: “Organische mest zorgt voor een betere oogst met extra opbrengst, alleen is de aanschaf ervan kostbaar. Nu Jumbo deze mest kosteloos ter beschikking stelt, en wij als washing station adviseren over het juiste gebruik ervan, kunnen de verdiensten van de boeren toenemen. Ze hebben ook aangegeven behoefte te hebben aan goed gereedschap voor de oogst. Ook dat kan in een later stadium worden bekostigd met de extra premie van Mpanga kofffie die wordt verkocht. En van de bijdrage aan de ziektekostenverzekering kan straks het hele gezin van de boer direct profiteren. Al deze middelen zijn zeer gewenst en leveren een positieve impact op het werk en leven van deze boeren en hun families.”

Koffiemarkt Rwanda
Sinds 1970 is koffie het belangrijkste exportproduct van Rwanda en goed voor 70% van de inkomsten uit internationale handel. Het land telt meer dan 400.000 kleine koffieboeren die vaak nog geen kwart hectare grond bezitten. De naar schatting driehonderd coöperatieve washing stations voor koffiebonen in het land zijn van groot belang voor de ontwikkeling van de markt. Zo is de Mpanga koffie die afkomstig is van het gelijknamige washing station Rainforest Alliance gecertificeerd. Dit keurmerk ziet toe op goede arbeidsomstandigheden en richt zich op natuurbehoud. Door samen te werken met de aangesloten boeren dragen Jumbo en haar klanten rechtstreeks bij aan een verdere verbetering van de leef- en werkomstandigheden.

Meer informatie over Mpanga koffie: www.jumbo.com/inspiratie/mpanga