Nieuw exportproduct: medicinale wiet
Rwanda is in gesprek met vier Europese en Amerikaanse bedrijven over het telen van cannabis voor de export om te voldoen aan de groeiende vraag naar wiet voor medicinaal gebruik, hoewel het roken ervan in het land nog steeds verboden is. Dit besluit zou er toe kunnen leiden dat de Rwandese staatsinkomsten weer omhoog gaan, nu het land lijdt onder de gevolgen van de coronacrisis.
De Centraal-Afrikaanse natie voegt zich bij een groot aantal landen die cannabis tot op zekere hoogte hebben gelegaliseerd of overwegen het te legaliseren, aangezien de houding ten opzichte van het middel langzaam verandert en de investeringen in het medische gebruik toeneemt.
“We hebben gesprekken gevoerd met vier verschillende bedrijven en we zullen deze overleggen voortzetten”, zei Clare Akamanzi, CEO van de Rwanda Development Board (RDB), eraan toevoegend dat de bedrijven uit Europa en de Verenigde Staten komen. Ze liet weten dat de regering zich realiseerde dat het land in potentie $ 10 miljoen per hectare zou kunnen verdienen, wat veel hoger is dan de inkomsten uit de export van traditionele producten zoals koffie en thee.
Net als de meeste landen zijn ook de inkomsten van de Rwandese overheid geslonken omdat door maatregelen om de coronavirus-pandemie in te dammen de export is ingezakt, investeringen achter blijven en toeristen niet meer komen. In een verklaring zei RDB dat de regering verwachtte dat “de sector aanzienlijke exportinkomsten en werkgelegenheid zou genereren in hoogwaardige landbouw en agro-verwerking”.
Consumptie van cannabis en andere verdovende middelen is verboden in Rwanda en wordt bestraft met een gevangenisstraf van maximaal twee jaar; drugsdealers worden 20 jaar tot levenslang veroordeeld. Alle geproduceerde cannabis is strikt voor de export en het verbod op gebruik blijft bestaan ondanks het nieuwe beleid dat de productie van de plant toestaat. “Het gebruik van cannabis is een misdrijf en het zal een overtreding blijven”, zei Rwandese opperrechter Faustin Ntezilyayo.
Bronnen: Reuters en Rwanda Development Board