Made-in-Rwanda TRIBUNE

Made-in-Rwanda nieuws – Reportages over Rwanda's exportproducten – Verkooppunten in Nederland

AgriEconomieEten & DrinkenFEATUREDLifestyle

Duizend heuvels… en koffie!

Rwanda is één van de snelst groeiende supersterren van de koffiewereld. Net als haar economie zelf heeft koffie in Rwanda een enorme sprong genomen: van géén specialty koffie rond de eeuwwisseling naar meer dan een kwart specialty koffie van de totale export vandaag de dag. Lennart Clerkx van micro-importeur This Side Up bezocht dit bijzondere koffieland en nam vier branders van Rwandese koffie mee.

De reis kwam provisorisch tot stand. Francesco en Elmer van White Label Coffee vroegen last-minute of ze mee mochten op de korte handelsreis en toevallig kwam hetzelfde verzoek van twee koffie-branders uit Praag, Zuzana van Original Coffee en Zuzana van Kavarna Prazirna. De reis was in feite een bliksembezoek aan de drie wasstations waar This Side Up in Rwanda mee handelt.

We hadden vier dagen om ze alle drie te zien en in hoofdstad Kigali van alles te doen: de dry mills en exporteurs bezoeken, afspreken met ngo’s en natuurlijk al zo veel mogelijk van de vroege oogst cuppen. Om onze reis gemakkelijker te laten verlopen, bezochten we de eerste twee boerencoöperatieven (coops) met een agronomisch expert van ontwikke-lings-organisatie SNV die al vanaf 2013 onze wegwijzer door de Rwandese koffiewereld is. Om het meeste uit de reis te halen waren we erg flexibel en hadden we geen strakke agenda. We hadden één of twee afspraken op een dag, maakten deze afspraken niet te ver van tevoren en gingen met de flow van de Rwandezen mee. Juist die flow maakt in Afrika zijn zo geweldig: je wordt zomaar overal heen gesleept wat onverwachtse, onvergetelijke ervaringen oplevert.

Tekst en beeld: Lennart Clerkx