Rwanda verwelkomt 30 witte neushoorns
Het is de grootste verplaatsing van neushoorns die ooit werd uitgevoerd: op 27 november jl. werden niet minder dan dertig witte neushoorns overgebracht naar het Akagera NP in Rwanda. Het specialistische transport vanuit het Zuid-Afrikaanse Phinda Private Game Reserve is mogelijk gemaakt door de Rwanda Development Board (RDB), African Parks en andBeyond, en is mede gefinancierd door de Howard G. Buffett Foundation.
Historisch
Met dit legendarische initiatief is een nieuwe deelpopulatie ontstaan en waarmee op duurzame wijze voortplanting en groei van deze bedreigde diersoort gewaarborgd wordt. En daarmee de kans op overleving van de soort in het wild op langere termijn. Helaas hebben neushoorn-populaties nog altijd te maken met grote dreiging van stropers. De komst van de neushoorns draagt tegelijk bij aan Rwanda’s wildlife economie, de conservatie van haar natuurlijke landschappen en de belangen van lokale leefgemeenschappen. Een speciaal team, waaronder een gespecialiseerde dierenarts, zal het acclimatiseren van de dieren in Akagera de klok rond monitoren. Daartoe heeft elk dier een zendertje. Verder dragen een anti-poaching unit en helicopter surveillance bij aan hun lange termijn bescherming.
Dreiging
Ariella Kageruka, RDB Acting Chief Tourism Officer, zegt: “Dit is een substantiële versterking van Rwanda’s bijdrage aan behoud en bescherming van de witte neushoorn. Akagera is nu wereldwijd, en op tijd, een cruciaal thuis geworden voor de ernstig bedreigde zwarte en witte neushoorn. We kijken met gepaste trots naar onze conservatiesamenwerkingen en onze nationale parken, die een cruciale rol spelen om biodiversiteit in stand te houden en evenwicht te vinden tussen duurzaamheid, transformatie en verantwoorde socio-economische groei.”
Het aantal witte neushoorns daalt in alle bestaande leefgebieden in Afrika, voornamelijk door aanhoudende stroperij vanwege de vraag naar hoorns. Met de introductie van de zuidelijke witte neushoorn in Akagera is een nieuw en veilig leefgebied gecreëerd. De Rwanda Development Board en African Parks beheren dit natuurreservaat sinds 2010 en hebben het sindsdien getransformeerd tot een gewilde wildlife bestemming in Afrika. Door aangescherpte wetgeving en een robuust beleid voor lokale leefgemeenschappen is een forse groei van het wildlife gerealiseerd en met cruciale herintroducties van leeuwen in 2015 en zwarte neushoorns in 2017 en 2019.