Made-in-Rwanda TRIBUNE

Made-in-Rwanda nieuws – Reportages over Rwanda's exportproducten – Verkooppunten in Nederland

AgriEconomieNieuws

Rwanda vergroot markt via de Nederlandse florahub

Voor de 5e keer neemt Rwanda opnieuw deel aan de International Floriculture Trade Fair (IFTF) in Nederland van 3 t/m 5 november 2021. De 11e editie van deze internationale bloemenbeurs zal een extra toevoeging zijn aan de inspanningen die de positie van de Rwandese sierteeltsector in de wereld van de internationale bloemenhandel moet versterken. De vakbeurs is een uitstekende gelegenheid voor de delegatie uit Rwanda om de handel in bloemen te promoten en de productie te verhogen.

Enkele zendingen bloemen gaan naar Oost-Afrika en een aantal Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, maar een groot deel (ongeveer 92%) gaat via Brussel naar Nederland. Daarnaast komt Australië naar voren als een potentiële markt. 

Bella Flowers, de grootste teler en exporteur van rozen uit Rwanda, neemt deel aan de IFTF en exposeert met een variëteit van de beste rozenkwaliteiten ter wereld onder de vlag van het merk Rwandafresh.

Mevr. Jeanine Kayihura, de vertegenwoordiger van Bella Flowers op de vakbeurs, zei dat IFTF een mogelijkheid is voor de Rwandese delegatie om internationale samenwerkingen te zoeken tussen Rwandese rozentelers en internationale inkopers. “We zijn hier om de naamsbekendheid te vergroten voor ons merk Bella Flowers en het merk ‘Rwandafresh’, dat staat voor alle verse producten uit Rwanda. We zijn hier om ervoor te zorgen dat meer buitenlandse investeerders worden aangetrokken om de verschillende investeringskansen die ons land te bieden heeft te verkennen en zo de Rwandese sierteelt nog vruchtbaarder te maken”, bevestigde ze.

De aanwezigheid van de Rwandese afgevaardigden op ’s werelds grootste vakbeurs in de sierteeltsector zal ook een gelegenheid zijn om kennis op te doen over de nieuwste ontwikkelingen en trends in de sector en om van ervaren partnerste leren over actuele ontwikkelingen in de sector.

De deelnemers uit Rwanda worden gefaciliteerd door een samenwerking van de Ambassade van de Republiek Rwanda in Nederland en de National Agricultural Export Development Board (NAEB).

Ambassadeur Olivier J.P. Nduhungirehe, de ambassadeur van de Republiek Rwanda in Nederland, liet weten dat de IFTF een van de grootste en belangrijkste vakbeurzen ter wereld is en dat het een fantastisch zakelijk communicatiekanaal is als het gaat om nieuwe landen in de sector. “We hebben er alle vertrouwen in dat de deelname van ons land aan deze vakbeurs zal leiden tot een groei van de volumes die door Nederland uit Rwanda worden geïmporteerd en dus tot een toename van de inkomsten en de ontwikkeling van de Rwandese sierteeltsector in het algemeen”, aldus ambassadeur Nduhungirehe.

Het resultaat van de aanwezigheid van Rwandese afgevaardigden op de IFTF tijdens de voorgaande vier edities heeft een grote impact gehad op de verkoopstijging van Rwandese bloemen via de Nederlandse flora-hub. Deze ervaring heeft de bedrijven er ook toe gebracht hun productie te verbeteren en zo een aantrekkelijke partij te worden voor nieuwe inkopers van over de hele wereld

De groei van de sierteeltsector in Rwanda groeit gestaag door. Volgens de laatste statistieken van 2020-2021 genereerde de sector $ 7.908.050, vergeleken met $ 3.145.577 in 2018-2019. Een van de redenen voor deze groei is de toename van het volume van de bloemenproductie die naar groeimarkten wordt geëxporteerd.