Made-in-Rwanda TRIBUNE

Made-in-Rwanda nieuws – Reportages over Rwanda's exportproducten – Verkooppunten in Nederland

AgriEconomieEten & DrinkenNieuws

Rwanda Coffee van de partij op het Amsterdam Coffee Festival

Rwandese koffie-exporteurs nemen voor de vierde keer deel aan het Amsterdam Coffee Festival, welke plaatsvindt van 30 maart tot 1 april 2023. Dit festival heeft dit jaar het thema Pioneering coffee excellence & connecting communities en zal de diversiteit van de wereldwijde koffie-industrie onder de aandacht brengen bij de +8.000 bezoekers die verschillende mogelijkheden wordt geboden om koffiesoorten van over de hele wereld te ontdekken.

De deelname van Rwanda Coffee aan dit festival is een initiatief van de National Agricultural Export Development Board (NAEB) en het Istituto per la Cooperazione Universitaria Onlus (ICU), met ondersteuning van de Ambassade van de Republiek Rwanda in Nederland. Op de stand van Rwanda Coffee (G45) zullen de volgende acht Rwandese koffiesoorten te proeven zijn: Baho Coffee, Kanya Coffee, Kivu Belt CoffeeMountain CoffeeMubuga Coffee, Nova Coffee, Nyakizu Coffee, Rwashoscco en Sake Coffee.

“Het festival is een fantastisch evenement voor koffieliefhebbers, invloedrijke marktleiders en natuurlijk vele andere enthousiastelingen om te genieten van het unieke karakter van onze koffiesoorten. Aan de andere kant is het een perfecte gelegenheid voor het land om de bekendheid van het merk Rwanda Coffee – A Second Sunrise te vergroten en om meer afnemers aan te trekken.” zegt Oliver J.P. Nduhungirehe, de Ambassadeur van de Republiek Rwanda in Den Haag.

Het merk Rwanda Coffee toonde het potentieel voor brede waardering tijdens de vorige drie edities van het Amsterdam Coffee Festival met support van NAEB en de Ambassade van de Republiek Rwanda in Den Haag. 

Het doel van Rwanda’s deelname aan dit prestigieuze 3-daagse evenement is om duurzame commerciële samenwerkingen aan te gaan, door de interesse van koffiefans in Nederland te wekken en de naamsbekendheid van het merk op de wereldmarkt te vergroten.

Het initiatief maakt deel uit van ICU’s Coffee Value Chain Development-project dat tot doel heeft de kwaliteit en kwantiteit van koffie geproduceerd door kleine boeren in Rwanda te verbeteren, koffie-verwerkende bedrijven en coöperaties sterker te maken om duurzamere bedrijven op te bouwen, de toegang tot financiering te vereenvoudigen en de bekendheid op de internationale markt te vergroten. Het project werkt samen met meer dan 12.000 kleine boeren en 20 koffiewasstations in 12 districten van Rwanda.

Aangezien Nederland de op twee na grootste exporteur van gebrande koffie ter wereld is en de op zeven na grootste afnemer van groene koffiebonen in Europa, kunnen Rwandese bedrijven veel leren van de Nederlandse toegevoegde waarde in koffie en het veiligstellen van markten voor hun groene koffie. 

Van januari tot december 2022 exporteerde Rwanda 466,3 ton koffie naar Nederland ter waarde van 2.330.008 dollar. Rwanda wil de export van gebrande koffiebonen graag vergroten.

Over NAEB: National Agricultural Export Development Board, afgekort als “NAEB” is een commerciële, openbare instelling opgericht door wet nr. 13/2017 van 14/04/2017 in het kader van het reguleren en bevorderen van de ontwikkeling en groei van de export van landbouw en veehouderij in Rwanda, en deze wereldwijd op de markt te brengen. Het hoofdkantoor van NAEB bevindt zich in Gikondo, KK 530 St, in de stad Kigali, de hoofdstad van de Republiek Rwanda.

Over ICU: ICU – Istituto per la Cooperazione Universitaria Onlus voert het project ‘A market driven approach for value chain improvement and the expansion of the Rwandan coffee market’ uit in Rwanda in samenwerking met Kahawatu Foundation. Het contract van 2,5 miljoen euro wordt medegefinancierd door de Europese Unie en wordt gecontroleerd door het Ministerie van Financiën en Economische Planning van de Republiek Rwanda (MINECOFIN) met de steun van de National Agricultural Export Development Board (NAEB).

Van links naar rechts:

Emmanuel Niyomugabo (Mountain Coffee)
Laetitia Mukandahiro (Branding & Marketing expert / ICU)
Agnes Mukamushinja (Nova coffee)
Olivier J.P. Nduhungirehe (Ambassadeur / Ambassade van de Republiek Rwanda in Nederland)
Jean Hugues Mukama (First Secretary / Ambassade van de Republiek Rwanda in Nederland)
Jean Marie Vianney Uwitonze (Nova coffee)
Willem Versteegh (Marketing & Communication Expert / Ambassade van de Republiek Rwanda in Nederland)
Michel M. Sebera (Minister Counselor / Ambassade van de Republiek Rwanda in Nederland)