Nederlanders mogen weer reizen naar Rwanda
Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies per 15 mei voor een gering aantal landen aangepast, waaronder Rwanda. Rwanda is het enige land in Afrika met een ‘geel’ advies waar Nederlanders dus weer naartoe mogen reizen voor een bijzondere vakantie.
Als je naar Rwanda gaat, ben je verplicht voor vertrek een Passenger Locator Form in te vullen. Het is aan te raden dit uiterlijk 48 uur voor je vertrek te doen om er zeker van te zijn dat de gegevens op tijd verwerkt zijn. Je ontvangt een QR-code die nodig is om Rwanda in te reizen. Ook dien je bij inreizen een certificaat laten zien met een negatief COVID-19-testresultaat. Dit certificaat mag niet ouder zijn dan 72 uur voor je vertrek. Dit is niet verplicht voor kinderen onder de 5 jaar.
Alle reizigers worden bij aankomst in Rwanda nogmaals getest. De reiziger moet de uitslag van deze test afwachten in een door de lokale overheid aangewezen hotel. De kosten voor de extra tests en het hotel zijn voor eigen rekening.
Voor Afrika-fans en liefhebbers van wildlife is dit geweldig nieuws. Immers, Rwanda is door haar bijzondere geografie en haar dierenpopulatie een unieke bestemming op het Afrikaanse continent. Niet alleen vind je nergens ter wereld zo veel verschillende primatensoorten bij elkaar, niet minder dan 14 soorten, maar is Rwanda het thuis van de zeldzame berggorilla’s. Voeg daarbij het spotten van de “Big Five” in Akagera NP, het watersport- en outdoor-paradijs Lake Kivu en de ongeëvenaarde cultuurhistorie en je begrijpt waarom Rwanda bovenaan veel “to visit-lijstjes” prijkt.
Rwanda is een land dat gelukkig nooit onder massatoerisme gebukt is gegaan. Het land kan in alle rust – ook in de nieuwe realiteit – ontdekt worden. Om buitenlandse bezoekers meteen in staat te stellen de ongeëvenaarde natuur en dierenwereld te laten (her)ontdekken heeft het land een uitgebreid pakket aan hygiëne- en veiligheidsmaatregelen genomen naar de richtlijnen van de wereld gezondheidsorganisatie WHO en de wereld toerisme organisatie UNWTO.
Het dragen van mond- en neusbescherming is in Rwanda verplicht. Daarbij wordt regelmatig desinfecteren van de handen geadviseerd. Er geldt de social distancing regel. Betalingen dienen zo veel mogelijk contactloos gedaan te worden.
De bescherming en het welzijn van de in groten getale in Rwanda levende primaten vormt een essentieel onderdeel van de richtlijnen. Zo dienen toeristen tenminste tien meter afstand te bewaren tot de primaten in Nyungwe Forest National Park en Volcanoes National Park.
Bij terugkeer geen negatieve test en geen quarantaine nodig
Wil je Nederland inreizen vanuit Rwanda? Dan hoef je geen negatieve COVID-19-testuitslag én geen negatieve sneltest uitslag te hebben om naar Nederland te kunnen reizen. Na een verblijf in Rwanda hoef je bij terugkeer in Nederland niet in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit Rwanda voor Nederland.
Alle actuele informatie en de hygiëneprotocollen in Rwanda zijn te vinden op:
https://www.visitrwanda.com/rwanda-reopens/
De meest gestelde vragen:
https://www.visitrwanda.com/frequently-asked-questions/
Reisadvies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken:
www.nederlandwereldwijd.nl/landen/rwanda/reizen/reisadvies#anker-coronavirus
Algemene reisinformatie is te vinden op www.VisitRwanda.com