Made-in-Rwanda TRIBUNE

Made-in-Rwanda nieuws – Reportages over Rwanda's exportproducten – Verkooppunten in Nederland

AgriEconomieNieuws

Nederlandse Thijs runt chipsfabriek in Rwanda

Thijs Boer, een Nederlandse ondernemer, heeft een succesvolle chipsfabriek, Winnaz, opgezet in Rwanda. Winnaz produceert jaarlijks twee miljoen zakjes chips, grotendeels verkocht in Rwanda, met plannen voor uitbreiding naar buurlanden. Boer, afgestudeerd in landbouweconomie aan de Universiteit Wageningen, helpt lokale aardappelboeren door hen adviezen en trainingen te geven om de kwaliteit en opbrengst van hun oogsten te verhogen.

Jean Damascene, een van de aardappelboeren die aan Winnaz levert, prijst Boer om zijn hoge eisen en eerlijke betaling. Winnaz, tien jaar geleden gestart met slechts tweehonderd zakjes chips per week, is nu marktleider in Rwanda. Boer, die ooit 250 boeren interviewde over hun productiemethoden, schreef met hulp van de Nederlandse ambassade een businessplan en begon zijn bedrijf met investeringen van familie en vrienden.

Ondanks concurrentie van een door de EU gesubsidieerde Rwandese fabriek, heeft Winnaz deze overleefd dankzij Boers persoonlijke betrokkenheid en toewijding. Hij heeft zijn werknemers, allemaal Rwandezen, zelf opgeleid en twee jaar lang de fabriek persoonlijk gerund. Boer benadrukt het belang van kennis van de lokale markt en betrokkenheid bij het productieproces.

Winnaz promoot zijn chips als trendy en is prominent aanwezig bij sport- en muziekevenementen in Rwanda, gericht op de groeiende middenklasse.