Made-in-Rwanda TRIBUNE

Made-in-Rwanda nieuws – Reportages over Rwanda's exportproducten – Verkooppunten in Nederland

AvontuurLifestyleReizen

Social distancing in het Rwandese dierenrijk

Het jaar 2020 zou het jaar van Rwanda worden. In Forbes en de Amerikaanse Vogue werd het land van de duizend heuvels bestempeld als bestemming waar je in 2020 zeker heen moet. Helaas bepaalt COVID-19 momenteel ons leven en beperkt ons allemaal ernstig. Niet alleen hier in Nederland, het treft de hele wereld en zo ook Rwanda.

Om verspreiding van het virus tegen te gaan, heeft Rwanda op 20 maart jl. alle aankomende vluchten verboden. Er werden beperkingen in heel het land doorgevoerd en de nationale parken werden gesloten. Er worden veel tests gedaan en degenen die ziek zijn worden opgenomen op de isoleerafdeling van ziekenhuizen. Op deze manier weet Rwanda het virus succesvol te isoleren met (per 13 mei) slechts 286 bevestigde besmettingen en tot dusver zonder overlijdensgevallen.

Rwanda beschermt niet alleen de inwoners, maar ook alle primaten, zoals chimpansees en de reeds bedreigde berggorilla’s worden beschermd. Wetenschappelijke studies tonen aan dat berggorilla’s erg vatbaar zijn voor infecties door menselijke ziektekiemen. Besmetting met COVID-19 kan fatale gevolgen hebben voor de gorilla’s.

De regering van Rwanda besloot snel tot een tijdelijk stop van alle onderzoeks- en toeristische activiteiten in de nationale parken. Het aantal rangers dat in het park patrouilleert om de dieren te beschermen is verkleind en met grotere afstand tot de dieren.

Het personeel is getest en geïsoleerd van hun familie om het risico op infectie zo klein mogelijk te houden. Mocht het in een noodsituatie noodzakelijk zijn dat de ranger een dier moet benaderen dan is het dragen van gezichtsmaskers verplicht.

Het Akagera National Park wordt sinds begin 2010 beheerd door African Parks, de non-profit organisatie gericht op natuurbehoud. African Parks heeft volledige verantwoordelijkheid voor het herstel en beheer op lange termijn van parken in samenwerking met de Rwanda Development Board en lokale gemeenschappen. Haar missie is om ervoor te zorgen dat het park op lange termijn ecologisch, sociaal en financieel duurzaam is.

Het park is erg bijzonder, want ondanks de kleine omvang heeft het een rijke variëteit aan diersoorten, waaronder de Big Five. Dankzij het goede werk van African Parks is het aantal dieren bijna verdrievoudigd van 5.000 stuks in 2010 naar 13.500 vorig jaar.

Wist je dat…
De oostelijke zwarte neushoorn op de lijst van bedreigde diersoorten staat? In feite is hun populatie nog meer bedreigd dan die van de berggorilla.
En dat Akagera National Park de grootste populatie heeft van deze neushoorns in Oost-Afrika? Dat dit is te danken aan het herintroduceren van de zwarte neushoorn met de komst van 18 dieren in 2017 en vorig jaar nog eens vijf. Met de herintroductie van de leeuw in 2015 en 2017 is de Big Five status van het park hersteld.

Op afstand communiceren en hygiënisch te werk gaan is voor ons mensen een kwestie van wennen en aanleren. In het Rwandese dierenrijk zijn het gebruiken die voor ons in coronatijden als voorbeeld kunnen dienen.

Neushoorns
Er zijn twee soorten neushoorns, wit en zwart. De laatstgenoemde soort heeft vrijwel geen contact met andere soortgenoten. Mocht je een zwarte neushoorn in gezelschap zien, is dat waarschijnlijk de moeder met haar jong. De witte neushoorn leeft daarentegen wel in een kudde. Met uitzondering van het mannetje, die verlaat zijn kudde en leeft alleen waarbij hij zijn territoriumgrenzen markeert met zijn eigen uitwerpselen. Neushoorns zijn in het algemeen dus erg goed in social distancing.

Olifanten
Voor deze viervoeter vormt de bodem, naast de lucht, een belangrijk communicatiemedium. Het is namelijk bekend dat de olifant met hun poten op de grond stampen en dat ze met hun slurf nauwlettend kunnen luisteren om de trillingen op te pikken. Natuurlijk communiceren de dieren ook door te trompetteren en met brullende geluiden. Ze houden dus voldoende afstand om met elkaar te kunnen praten of elkaar te waarschuwen voor gevaar.

Leeuwen
Leeuwen leven in een troep die veelal bestaat uit één mannetje en een aantal vrouwtjes. De leeuwinnen blijven hun hele leven in dezelfde troep. Door altijd in dezelfde groep te blijven, zullen zij niet snel in contact komen met ‘vreemden’. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de gorilla of chimpansee. Deze primatensoorten leven in een vaste groep, maar als de vrouwtjes volwassen worden dan verlaten ze de groep en gaan ze op zoek naar een nieuwe ‘familie’.

Meer informatie op www.visitrwanda.com