Made-in-Rwanda TRIBUNE

Made-in-Rwanda nieuws – Reportages over Rwanda's exportproducten – Verkooppunten in Nederland

AgriBusinessEconomieNieuws

Groter marktaandeel voor Rwandese bloemen via florahub Nederland

Elk jaar neemt Rwanda deel aan de International Floriculture Trade Fair (IFTF) en de vorige editie vond plaats van 6 tot en met 8 november 2019. Deelname aan deze internationale vak- en handelsbeurs voor bedrijven in de florasector was het vervolg op andere inspanningen die de Rwandese sierteeltsector ondernam in de wereld van de internationale bloemenhandel.

Een delegatie van twee Rwandese bloemsierteeltbedrijven (Bella Flowers en Bloom Hills) werd vergezeld door Cynthia Uwacu van de National Agricultural Export Development Board (NAEB) verantwoordelijk voor de ontwikkeling van export en innovatie.

“We zijn hier om de bekendheid van het merk ‘Rwandafresh’ op de wereldmarkt te vergroten en zo buitenlandse investeerders aan te trekken die in de sierteelt in Rwanda willen investeren,” aldus Uwacu.

Het huidige areaal bloemen in Rwanda zal in 2020 worden uitgebreid naar meer dan 30 ha. Daarom zijn voor het realiseren van deze toename meer initiatieven nodig die leiden tot marktverbindingen via de Nederlandse markt als bloemenhub.

Volgens de laatste cijfers over de prestaties van de Rwandese agro-exportsector werd een totaal volume van 37.343 ton tuinbouwproducten geëxporteerd naar internationale markten met een omzet van USD 27.174.785. Van deze opbrengsten is 11,6% toe te schrijven aan bloemen.

Nederland is de belangrijke afnemer met 98% van Rwandese bloemen (via Brussel); Australië (2%) is in opkomst als potentiële markt. Het is een van de eindresultaten van een vertrouwde relatie tussen twee landen (Rwanda en Nederland) welke reeds enkele jaren oud is.