Made-in-Rwanda TRIBUNE

Made-in-Rwanda nieuws – Reportages over Rwanda's exportproducten – Verkooppunten in Nederland

LifestyleReizen

Rwanda staat stil bij World Giraffe Day

Van de vele ‘werelddagen’ die er door het jaar heen zijn, is Wereld Giraffendag op 21 juni wel een heel bijzondere. Deze sympathieke langnekken behoren tot ’s werelds bedreigde diersoorten. Naast natuurlijke vijanden wordt het majestueuze dier in zijn voortbestaan bedreigd door stroperij en verlies aan natuurlijke leefomgeving. In Rwanda’s Akagera National Park, pal aan de oostgrens van het Afrikaanse land, gaat het de giraffenpopulatie bijzonder goed. In 1986 werden er zes giraffen geherintroduceerd en inmiddels telt de populatie in het Rwandese savannepark circa 85 dieren. Ter gelegenheid van Wereld Giraffendag delen we een aantal leuke giraffe-wetenswaardigheden.

Vrouwtje of mannetje? 

In het dierenrijk onderscheiden de mannetjes zich veelal door opvallendere kleuren en uitdossing. Vooral om de vrouwtjes in de paartijd te imponeren. Bij giraffen zijn de verschillen tussen de sexen subtieler. Toch is het makkelijk als je weet waarop je moet letten. Zo zijn, zoals bij veel zoogdieren, de genitaliën van het mannetje goed waar te nemen. Daarnaast is het giraffe-mannetje herkenbaar aan grotere (en kale) hoorns op de kop. Bij het vrouwtje zijn de kleinere hoorns hariger. De buik van een giraffe-vrouwtje is ronder dan die van een mannetje. 

Unieke vlekkentekening

Het vlekkenpatroon op de huid van de giraffe is bij elk dier uniek. Het is vergelijkbaar met de vingerafdruk bij een mens. Rangers en verzorgers zijn erin getraind om individuele dieren aan hun vlekkenpatroon te herkennen. De verschillen tussen de dieren hebben vooral te maken met de grootte van de vlekken, de kleuren en het patroon. In het algemeen zijn de vlekken bij mannetjes donkerder van kleur en dit neemt ook toe naarmate de dieren ouder worden.

Familiewaarden

Een giraffekudde bestaat uit 6 tot 12 dieren en met één dominant mannetje aan het hoofd. Meestal worden geen andere volwassen mannetjes in de kudde geaccepteerd. Een in het wild levende giraffe wordt gemiddeld circa 13 jaar oud. In gevangenschap halen ze met gemak het dubbele. Giraffen maken, anders dan je zou denken, ook geluid. Vooral bij het vallen van de avond communiceren ze door middel van een zoemend geluid, waarvan de frequentie te laag is om het met het menselijk oor waar te nemen.   

Imposante cijfers

Een volwassen giraffe kan 800 kilo wegen en met dat enorme gewicht haalt het dier een topsnelheid van 60 km per uur. Een volwassen giraffe meet tussen 4,5 en 6 meter. Dankzij de lange nek, die net als bij de mens en andere zoogdieren zeven wervels telt, heeft de giraffe het alleenrecht op bladeren, scheuten en vruchten in hoge bomen en struiken. Vooral de mimosa en (stekelige) acacia staan op het giraffemenu. Net als een koe herkouwt de giraffe dankzij een systeem van vier magen. Een giraffejong komt na 15 maanden zwangerschap ter wereld. Waarbij het kalf sterk genoeg moet zijn om bij de geboorte de val op de grond te weerstaan.

Boek een safari in Akagera NP

Naast de populaire gorillatrekkings in Volcanoes NP is een meerdaagse safari in Akagera NP een van de topervaringen in Rwanda. In dit savannepark, gekenmerkt door bossen, moerassen en twaalf meren, heb je geweldige vergezichten en een grote verscheidenheid aan wild. Naast de Big Five (olifant, leeuw, buffel, luipaard, neushoorn) en de giraffe spot je hier zebra’s, vele hertachtigen, antilopen, nijlpaarden, zwijnen, krokodillen, bavianen, apen en bijna 500 vogelsoorten. Voor het verblijf is er keuze uit lodges, een bushcamp of kamperen.
Rwanda staat – als enige land in Afrika – op de lijst van covid-veilige landen. Rondreizen, onder meer naar Akagera NP, worden door veel Afrika-gespecialiseerde reisorganisaties aangeboden. Van Schiphol (KLM) en Brussel Zaventem (Rwandair) vlieg je rechtstreeks naar de hoofdstad Kigali.

Meer informatie over Rwanda. Meer informatie over Akagera NP.