Made-in-Rwanda TRIBUNE

Made-in-Rwanda nieuws – Reportages over Rwanda's exportproducten – Verkooppunten in Nederland

AgriEconomieNieuws

Rwanda’s magnifieke bloemen op de prestigieuze internationale vakbeurs IFTF in Nederland

Rwanda is voor de 7e maal aanwezig op de International Floriculture Trade Fair (IFTF) in Nederland, dit jaar van 8 t/m 10 november, onder de paraplu van het merk Rwandafresh. Deelname aan de internationale vakbeurs is belangrijk voor de Rwandese sierteeltsector. Een delegatie van Bella Flowers, Oxfam Rwanda en Bright Harvest, samen met DUHAMIC-ADRI, een promotor van kleine boerencoöperaties, zijn aanwezig om de zichtbaarheid van Rwandese bloemen op de markt te vergroten en hun klantenbestand te uit te breiden.

Mevrouw Janet Basiima, divisiemanager Export Markets Development & Innovation bij de National Agriculture Export Development Board (NAEB), maakte bekend dat IFTF 2023 een kans zal zijn voor Rwanda om samenwerkingen met internationale kopers aan te gaan. “We hopen wereldwijde bekendheid te creëren met ‘Rwandafresh’ als merk en zo het marktaandeel van Rwandese bloemen internationaal uit te bouwen.”

Volgens mevrouw Maria Casimiro, de marketingmanager van Bella Flowers, is hun deelname aan de IFTF 2023 bedoeld om nieuwe klanten uit verschillende regio’s, met name Europese en Aziatische landen, te bereiken. “We willen nieuwe kopers van het Europese continent aanspreken, maar ook Japan en Korea zijn landen van belang.”

Aan de andere kant zei de heer Janvier Ugeziwe, een afgevaardigde van DUHAMIC-ADRI die kleinschalige zomerbloemen vertegenwoordigt, het volgende: “Onze deelname aan de IFTF 2023 zal ons de mogelijkheid bieden om meer te leren over het verhogen van de productie en de toegang tot markten voor zomerbloemen en dit te implementerenin Rwanda”.

Ann Karemera, de algemeen directeur van Bright Harvest Company, zei dat haar bedrijf ervoor heeft gekozen deel te nemen met als doel hun variëteiten aan bloemen onder de aandacht te brengen. Ze beweerde verder dat de vakbeurs tot doel heeft de internationale marktzichtbaarheid van Rwandese bloemen te vergroten door interacties met kopers aan te gaan en om zowel markttrends als ook de dynamiek in de waardeketen van de sierteelt te begrijpen.

De afgevaardigde van Oxfam, Godfrey Gakwandi, zei dat de steun van Oxfam aan de deelname van bloemenexporteurs niet alleen bijdraagt in het vergroten van de zichtbaarheid van Rwandese kwaliteitsbloemen, maar, nog belangrijker, ook in het faciliteren van duurzame marktkoppelingen van de Rwandese industrie met de rest van de wereld. Hij bedankte de EU voor het ondersteunen van de Rwandese bloemenindustrie middels een project voor duurzame bestaansmiddelen in detuinbouw-waardeketens.

“Nederland staat bekend als het land van bloemen”, zei Rwanda’s ambassadeur in het Koninkrijk der Nederlanden Olivier J.P. Nduhungirehe. “Bloemen zijn economisch belangrijk voor het land. Een aanzienlijk deel van de landbouwexport van het land komt voort uit de verkoop van verse snijbloemen, bollen en planten, en de bijdragen van Nederland aan de bloemenindustrie zijn zo groot dat zij ongeveer tweederde van de totale flora-verkoop in de wereld uitmaken en volledig domineren de Europese markt”, aldus de ambassadeur.

De uitkomst van de deelname van Rwandese afgevaardigden aan de IFTF zal een grote invloed hebben op de verkoop van Rwandese bloemen via gediversifieerde bloemenmarkten. De IFTF-ervaring hier in Nederland zal Rwandese bedrijven verder helpen bij het verbeteren van de productie en het uitbreiden van de sierteeltsector.

Uit de statistische rapporten van NAEB over de Rwandese sierteelt blijkt dat er in het boekjaar 2022-2023 23.678.585 stelen rozen en 8.881.404 stelen zomerbloemen werden geëxporteerd. Dit leverde USD 4.535.223 aan inkomsten op. Een significante 98% van de Rwandese bloemen wordt voornamelijk aan Nederland verkocht, waarbij potentiële markten zich ontwikkelen in Australië en het Verenigd Koninkrijk.