Made-in-Rwanda TRIBUNE

Made-in-Rwanda nieuws – Reportages over Rwanda's exportproducten – Verkooppunten in Nederland

AgriEconomieEten & Drinken

Een (h)eerlijk ‘bèkske’ koffie!

Bèkske: Rwandan Empowerment Coffee staat voor heerlijke én eerlijke koffie. Heerlijk, want het gaat om specialty coffee: de 5% heerlijkste koffie ter wereld. Bèkske koffie – met een score van boven de 85 – komt moeiteloos in aanmerking om het minimum van 80 op 100 punten te halen en valt daarmee binnen de specialty coffees in de categorie ‘uitstekend’.

Maar bij het Brabantse Bèkske gaat het ook om kwaliteitskoffie met een verhaal: door alleen al het drinken van het Bèkske maak je een impact op de levens van de Rwandese vrouwen die deze koffie verbouwen. Sterke vrouwen werkzaam als entrepreneurs in de koffiebusiness. Maar liefst 39% van de opbrengsten gaat terug naar de lokale ondernemers in Rwanda. Dat is 3 tot 4 keer meer dan gebruikelijk bij andere koffiemerken. Concreet betekent het voor onze 75 vrouwen dat zij €1,00 per kilo extra ontvangen (bovenop de landelijk vastgestelde $0,30 per kilo). Ook ontvangen zij – via onze partnerorganisatie Solace Ministries in Rwanda – begeleiding bij het blijvend duurzaam en verantwoord verbouwen van de koffie. Hiervoor heeft het Bèkske €1,80 per iedere verkochte kilo koffie gereserveerd. Bovenop dit alles gaat er nog eens 25% van de winst naar de vrouwen, omdat zij delen in de winst als aandeelhouders.

Met Bèkske dragen we bij aan Sustainable Development Goals 1 (beëindiging van armoede), 3 (goede gezondheid en welzijn), 4 (onderwijskwaliteit), 5 (gendergelijkheid en empowerment van vrouwen), 8 (waardig werk en economische groei) en 12 (duurzame consumptie en productie).

Meer weten of je (h)eerlijke Bèkske bestellen: www.rwandesekoffie.com

www.rwandan-coffee.com