Made-in-Rwanda TRIBUNE

Made-in-Rwanda nieuws – Reportages over Rwanda's exportproducten – Verkooppunten in Nederland

AgriEconomieEten & DrinkenNieuws

Rwanda Coffee Cupping in Den Haag

Op 2 september presenteerden 10 Rwandese koffie-exporteurs hun koffies tijdens de eerste exclusieve koffiecup-sessie in Den Haag.

Het cupping-evenement werd georganiseerd door de National Agricultural Export Development Board (NAEB), het Istituto per la Cooperazione Universitaria Onlus (ICU), Coffee Cupping International (CCI) en de Ambassade van de Republiek Rwanda in Nederland om inkopers, groothandels, koffiebranderijen, barista’s en andere professionals in de koffiesector kennis te laten maken met de volgende 10 Rwandese koffies: Nova CoffeeHuye Mountain CoffeeKivu Belt CoffeeNyakizu Mountain CoffeeMubuga Coffee, Fugi Washing station / Baho CoffeeCoocamu CooperativeSimbi CoffeeRwashoscco en Sholi.

Het initiatief maakte deel uit van ICU’s Coffee Value Chain Development-project dat als doel heeft de kwaliteit en kwantiteit van Rwandese koffie geproduceerd door kleine boeren te verbeteren, koffie-verwerkende bedrijven en coöperaties te versterken om duurzamere organisaties op te bouwen, de toegang tot financiering te vergemakkelijken en de zichtbaarheid buiten de landsgrenzen te vergroten. Het project werkt samen met meer dan 12.000 kleine boeren en 20 koffiewasstations in 12 districten van Rwanda.

Het feit dat Rwandese koffiebonen aan hoge internationale normen voldoen, biedt een uitgelezen kans om proactief hun zichtbaarheid op de internationale markt te vergroten. Rwandese koffie is geen nieuw product op de Nederlandse markt en heeft in de loop der jaren aan populariteit gewonnen vanwege zijn kwaliteit. Zo exporteerde Rwanda in 2019 209,5 ton koffie ter waarde van 556.731 dollar naar Nederland. Ondanks deze prestatie is er nog steeds ruimte voor een groei in verkoop van Rwandese koffie in Nederland.